IV Konferencja Naukowa z cyklu „Mity i Rzeczywistość XXI wieku – Żywność Genetycznie Modyfikowana ‪‎GMO

Szanowni Państwo,

IV Konferencja Naukowa z cyklu „Mity i Rzeczywistość XXI wieku – Żywność Genetycznie Modyfikowana GMO” odbędzie się 7 listopada w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord w Warszawie.

Czwarta odsłona konferencji z pewnością dostarczy wielu rzeczowych informacji na temat genetycznie modyfikacji żywności i jej wpływu na nasze życie i zdrowie. Zadbaliśmy o to, aby zaproszeni przez nas Wykładowcy pochodzili z różnych środowisk i prezentowali niekiedy skrajnie różne podejście do problemu genetycznych modyfikacji żywności. Tylko w ten sposób możemy spojrzeć na GMO obiektywnie i zmierzyć się z jednym z najczęściej komentowanych tematów z dziedziny biotechnologii na drodze konstruktywnej dyskusji.

Z dumą prezentujemy listę znanych i cenionych Wykładowców, którzy podczas Konferencji zaprezentują nam swoje wystąpienia:

Kilka słów o biogospodarce – prof. dr hab. Andrzej K. Kononowicz
Prezes Polskiej Federacji Biotechnologii, Kierownik Katedry Genetyki Ogólnej, Biologii Molekularnej i Biotechnologii Roślin Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego. Członek Prezydium Komitetu Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu

Co Polacy wiedzą o GMO? – prof. dr hab. Tomasz Twardowski
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN

Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności, a GMO – prof. dr hab. inż. Antoni S. Pluta
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Zastrzeżenia zdrowotne i błędy w badaniach podważających  bezpieczeństwo konsumpcji GMO – dr hab. Marcin Filipecki
Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Rośliny GMO realne i potencjalne zagrożenie – Anna Szmelcer
Przewodnicząca Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO, Mikrobiolog, absolwentka Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

GMO wykorzystywane w produkcji leków – prof. dr hab. Piotr Stępień
Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytetu Warszawskiego

Wpływ roślin GMO na organizmy nie docelowe – prof. dr hab. Zbigniew Dąbrowski
Katedra Entomologii Stosowanej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Społeczne, ekonomiczne i środowiskowe skutki wykorzystywania w  rolnictwie organizmów modyfikowanych genetycznie – prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak
Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarządzania i Ekoinnowacyjności Politechniki Rzeszowskiej

GMO a bakterie – po co , na co i dlaczego? – dr Aleksandra Ziembińska-Buczyńska
Katedra Biotechnologii Środowiskowej Politechniki Śląskiej

Lista Wykładowców może jeszcze powiększyć się o kolejne nazwiska. Szczegółowy program Konferencji jest dostępny na oficjalnej stronie wydarzenia – www.gmo.org.pl, na której pojawiają się również najświeższe informacje z Polski i świata dotyczące GMO.

Każdy z uczestników Konferencji otrzyma katalog pokonferencyjny zawierający multimedialne prezentacje oraz upominki od partnerów wydarzenia.

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w Konferencji.