I Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Opakowania żywności – zagrożeniem dla Zdrowia? – Fakty i Mity”

W dniu 15 listopada 2014 roku, w Hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie odbyła się I Międzynarodowa  Konferencja Naukowa z cyklu „Opakowania żywności – zagrożeniem dla zdrowia? Fakty i Mity”. Spotkanie zorganizowało Europejskie Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „Pro-Salutem” we współpracy z Polskim Towarzystwem Endokrynologicznym.

Celem Konferencji było podjęcie naukowego dyskursu na temat bezpieczeństwa opakowań żywności. Na spotkaniu poruszono kwestie dotyczące dramatycznego wzrostu częstości zaburzeń endokrynologicznych, nowotworów hormonozależnych oraz chorób cywilizacyjnych. Czynniki ryzyka kierowano w stronę związków chemicznych zaburzających czynność gruczołów wydzielania wewnętrznego – związków endokrynnie czynnych, które emitują do organizmu opakowania żywności.

Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, prof. dr hab. n. med. Andrzej Milewicz witając Gości wyraził opinię na temat związków endokrynnie czynnych jako problemie medycznym w opinii światowych towarzystw naukowych.

W spotkaniu wzięli udział Eksperci i Goście z wiodących ośrodków naukowych w kraju m. in.:

  • Barbara Jaworska-Łuczak
    Wiceprezes ds. Produktów Biobójczych, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Warszawie
  • Jolanta Bilińska
    Prezydent Elekt – The International Alliance of Patients Organizations (IAPO)
  • prof. dr hab. Lidia A. Wolska
    Zakład Toksykologii Środowiska, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny
  • prof. dr hab. n. med. Andrzej Milewicz
    Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego
  • prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała
    Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • dr Dorota L. Wiaderna
    Biuro do Spraw Substancji Chemicznych, Główny Specjalista – Departament ds. Oceny Ryzyka
  • dr Danuta Ligocka
    Instytut Medyczny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi
  • prof. dr hab. inż. Ewa Osińska
    Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Jan K. Ludwicki
    Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (NIZP – PZH)
  • prof. dr hab. n. med. Włodzimierz E. Baranowski
    Kierownik Kliniki Ginekologii i Ginekologii Onkologicznej-WIM w Warszawie

W spotkaniu brali udział również przedstawiciele mediów: Gazeta Wyborcza, Telewizja Trwam, The Warsaw Voice oraz wiele portali specjalistycznych na czele z Gazetą Lekarską. Licznie reprezentowane było również środowisko biznesu, gdzie w żywej dyskusji brał udział Prezes grupy Adamed dr Maciej Adamkiewicz oraz Dyrektor Arso – Zdzisław Polański, Gościliśmy także wielu przedstawicieli  Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie (NIZP – PZH) oraz ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia im A. Szczygła w Warszawie.

Na zakończenie Konferencji odbyła się debata, z udziałem zaproszonych Gości i Delegatów, z której wnioski i konkluzje przyczyniły się do pełniejszego zrozumienia zagrożeń płynących z obecności związków endokrynnie czynnych na organizm człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *